Beiträge von Mr.Faith

    Bir insanın parasi olması genel zeka düzeyini göstermiyor. Bilinen bir gerçek. Futbol zekasını ise hiç göstermiyor. Para kazanma yeteneğini gösteriyor. O da ikiye ayrılır paradan para kazanmak zaten kolaydır ve bir de sıfırdan kazanmak vardır. Yine de bu iki yetenek de takım yönetmeye yetmez. Futbol kulübü yönetmek para kazanma yeteneği değil para yönetme yeteneği ister. Hem hükumetle hem illegalle doğru ilişkiler kurmayı ister. Hem altınızdaki kişilere karşı güleryuzle insan yonetmeli, hem otorite sağlamalısınız. Hem de üstünüzdeki kişilere karşı gereken zamanda tepki koyup gereken zamanda eyvallah cekmelisiniz. Bu saydıklarımı bir kisi başaramaz. Bir ekip yapabilir. O yuzden tek adama bağlı çalışan kuluplerin hiçbir şansı yoktur.

    Bu anekdot sıklıkla veriliyor ama doğrusu bu değil. Ali Koç, Jesus ile yemek yediği sırada Portekiz devlet başkanı tesadüfen aynı mekandaydı. Adam, Jesus'u tanıyıp yanına çağırdığında spontane gelişmiş o fotoğraf. Ali'ye uyuz olduğum için değil, hem başkan hem de Jesus bunu bu şekilde anlattığı için söylüyorum.

    Jesus sürecini de Portekiz'de yaşayan Türk işadamı Emre Can bey, tamamen kendi insiyatifiyle hazırlayıp yönetimin önüne getirdi. Maalesef ki yönetim ve başkanın bugüne kadar görünen 1-2 çaplı hareketlerinin hiçbiri kendilerine ait değil.

    İnanırım, ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Bir kere Jesus'u getirebilen bir başkan bu kadar hoca değiştirirken onun kalibresinde bir kişi daha getirebilirdi inanıyorum ki. Adam Bielsa gibi rahatlıkla bizim seviyemizde çalışabilecek bir hocayla bile görüşemedi. Dalic, Bilic, Perreira bunun üzerine çıkamadı ki bunlar bizim seviyemizin altındaki takımların bile rahatça alabildiği hocalar.

    Para pul borç konusunda da bana Aziz'in söyledikleri daha doğru geliyor. 100 milyon euro borçla aldım diyor bu önceden kalma borç mu bilmiyorum ama 100 milyon dolar civarı stada para harcadığını biliyorum. Üzerine bir sürü mal mülk tesis aldı. Bugün çıkmış diyor ki illa ki borçtan kurtulalım diyorsanız basketbol salonunu satalım borcu kapatalım. 150 milyon euro civarı edeceği söyleniyordu güncel değerini bilmiyorum. Kayışdağı arazisi de 100-120 milyon euro civarı ediyordu güncel değerini bilmiyorum. Ya şöyle bir bakınca birçok mülk onun zamanında alındı, kulübün kaynaklarıyla alındı, başka zengin adamları ikna edip kulüp için fedakarlık ettiren de kendisi. Bunu nerden anlıyoruz Ali Koç zamanında kimsenin elini cebine atmamasından anlıyoruz. Bugün Aziz tekrar gelip ben Arena'yı satıyorum borcu önemli ölçüde kapatıyorum dese kimse bir şey diyemez. Tamam kimse basketbolu satmak istemez ama gerekiyorsa tamam kardeşim sattım zor durumumdan kurtuldum dersin, kulübü Arap şeyhine satmaktan iyidir herhalde.


    Yani Ali Koç'a doğru önemli bir borç kaldı ama o da bu borcu iç hesaplaşma için kullandı gibi geliyor bana. Başarısızlıklarını örtmek için kullandı.


    3 Temmuz'a rağmen kazandırdığı mülkler ve bıraktığı borçla Aziz muhtemelen kafa kafaya bir tablo bırakmıştır. Hadi diyelim arada 100-200 milyon euroluk bir fark bile olsa bu öldük bittik amanın işte kulüpler satılacak, bu borç dönmez, fenerol, mesutol gibi durumlara yol açmadan da halledilebilirdi. Biraz Ali Koç bu kulübü ölmüş bitmiş tükenmiş şekilde gösterdi gibi, kasten.

    Hocam bana 600 lira borcun var, "Önümüzdeki 5 sene 200 lira kazanacağım, aslında borcum 400" diyebilir misin:) Gerçek borç 600. Kazanacağın 200e önden alacaklılar çöküyor, egemenliğin yok yani.


    Temlik dediğin şey zaten borç karşılığında alacaklının muhtemel gelirlerine çökmesi. O borç var, kesin. Adam diyor ki cebine girecek her kuruşu bana vereceksin, başka yere harcamayacaksın. O borcu seve seve ödeyeceksin.


    Bi spor kulübünün isim hakkı, başarı geliri, reklam geliri, tribün geliri, stadyum isim hakkı harici daha ne kadar geliri olabilir. 2023e kadar gelenler alacaklılara gitti. Stad isim hakkı 2015te gelir gelmez gitti 10 yıldır yok. Anca transfer geliriyle, uefa geliriyle falan iş yapıyoruz işte. Sponsorluklar vs. Yani temlik düşündüğün gibi birşey değil. Muhtemel gelirlerine önden koyulan bir kelepçe.

    Yok hayır ben zaten onu borç olarak sayarım, borçtan ayrı saysam bile böyle bir durumun olduğunu yanına mutlaka not düşerim.


    Orada sadece 621'in içinde bu temliklerin de olduğunu yazdım. Ödenmesi gereken borcun dışında ayrıca temlik durumu yok onun bilgisini verdim o kadar. O toplam rakamdı.

    Her şeyi geçtim. Jesus'la görüşmek için araya Portekiz devlet başkanını sokarak randevu alıp ikna edebilen bir Ali Koç'a karşı kafasına göre Mourinho'yu arayıp 2 saat konuşup senin Fenerbahçe'ye ihtiyacın var diyen bir başkan.


    Aziz Yıldırım bugün özeleştiri yaptığı kadarıyla son 4 senesinde çok saldı. İte köpeğe meze oluyordu ama yine de korkuluyordu. Yine de rakipleri Kadıköy'den çıkarmıyordu. Eğer doğru bir motivasyonla gelip bir ruh aşılayacaksa, doğru Azizsilinleri yapacaksa ondan iyi başkan zaten Türkiye görmedi. Onun başarısını sadece Daum'a ya da Alex'e atfetmek de doğru değil. Formda bir Aziz Yıldırım bu sene ne doktor bırakırdı ne de devre arasında kadrosunu bu kadar boşaltırdı. Kaç sene Samatta, Serdar Dursun falan uğraşılacağına çoktan Dzeko'yu alır gelirdi. Ta 2 sene önce senin Dzeko'yu alman lazım diye konuşan da Aziz'di. Gördük adam fiziken tüketilmeden önce ligin içinden geçti. Bunlar güzel vizyonlar. Kafayı toparlayıp gelecekse iyi olur.

    Kulüp başkanlarından kimse akpli değil, chpli de değil. Koç da Yıldırım da seküler yaşam tarzına sahip kişiler. Dursun Özbek, Fikret Orman, Ahmet Nur Çebi, Hasan Arat, Mustafa Cengiz ne kadar akpli ve ne kadar chpliyse onlar da öyleler. Sadece Ali Koç görünüş ve ailesi bakımından da chpyi daha çok temsil ediyor gibi görünüyor ve onun koltukta olmasından hükümet son derece rahatsız. Ancak neden onu bitirmiyorlar derseniz bitiremezler, Türkiye gibi ülkeler yerli sermaye birikimi olmadığı için bu denli büyük problemler yaşıyor zaten bir de hazır sermayeli büyük aileleri bitirmeyi göze alamazlar. Koç ailesi yeterince saygınlık kaybetti Ali yüzünden bu hükümete yeter. Bir de seçimi kaybederse Erdoğan için de bu yeterli olur.


    Aziz Yıldırım'a gelince, emin olun onun kendi adamı olmadığını, olamayacağını Erdoğan da iyi biliyor. İkisi de birbirini iyi tanıyan isimler. Gemileri birlikte yürütmek işlerine geldiği sürece bu birbirimizi seviyoruz lafları devam eder. İkisini de hepimiz tanıdığım kadarıyla ortak çıkarları bittiği an birbirlerini bırakacak isimler aynı zamanda. Özellikle Aziz Yıldırım gelirse 2028'e kadar akpli gibi konuşur, iktidardan düştükleri an yeni kişileri destekler. Çünkü o bir iş adamı ve o aynı zamanda özünde seküler bir kişi.


    O yüzden hiçbir tarafı net şekilde şucu bucu olarak nitelendirmek doğru değil. Akpli trollerin ne yazdığı da önemli değil. Aziz'in kimseyi desteklediği falan yok o sadece oyunu kuralına göre oynuyor bir süredir.

    Hain adamın 10 yıllık 90 milyonu peşinen alıp, hemen çarçur etmesi de yağlı kazıklarından. Sayesinde 9 senedir stadyum sponsor geliri yok, seneye bitecek anlaşma. O devasa borçların içinde bu kilitlenmiş gelirler yok daha. Diğer temlikler de daha geçen sene bitti. Doğru düzgün gelir yokken eridi bu borçlar.


    Şimdi gelir, seneye 10 yıllık bi anlaşma daha yapar, onu da ilk senede kılları kadayıflanmış Mou tazminatı ve 1 2 saçma yıldıza gömer bitirir.


    Türkiye yüzsüz ve yalancı insanların balık hafızalılara aynı hikayeyi defalarca sattığı yerdir.

    Hatırladığım kadarıyla 623 milyon euro içinde temlikli gelirler vardı. Ödenmesi gereken paranın 400 milyon euro civarı olduğu söyleniyordu, temlikler de bu paranın üzerini tamamlıyordu.

    Ben şunu biliyorum ki kafasına bir şeyi koymuş Aziz Yıldırım, hiç yoksa bazı konularda başarılı oluyordu. Bunda arkamıza aldığımız rüzgarın ve konjonktürün de etkisi vardı tabii ancak adam şampiyon olup sonra hoca kovuyordu, en azından şampiyon olabiliyordu. Ligi kaybetse derbi kaybetmiyordu. Borç yapıyordu ama gayrimenkul de biriktiriyordu. Evet devasa bir borç bıraktı bu yaptığı korkunç bir hataydı ama şundan eminim eğer Ali Koç kadar bu borcu kafasına takarak bir 6 yıl geçirmiş olsaydı başarısız olsa bile en azından bu borcu çok daha iyi temizlemiş olurdu. O kafasına takmıyordu sadece bir şekilde hallolur düşüncesindeydi.


    Ali Koç ise hiçbir şey yapamaz. 3 değil 9 sene daha var tek işi borcu bitirmek olsun bitiremez. Sınırsız bütçe ver istediğin kadar borçlandır ama şampiyon yap desen 1 kere bile yapamaz. Ligden de çekemez, yabancı kulüp satın alıp oralarda iş de yürütemez. Hiçbir şey yapamaz etkisiz eleman.


    Şunu da yazayım belki her iki başkan da gidip 15m euro maaş verip Mourinho getirecektir ama kusra bakmayın şampiyon olanın 8 milyon euro aldığı bu ligde bir hoca bu parayı almamalı. Maalesef kulüplerimiz de ülkemiz gibi yönetiliyor bu yüzden kimse bu devasa borçları eritemiyor eritemeyecek de.

    Türkiye'de futbol günlük yaşanıyor. Bin kere yazdik. Trabzon maçından son ne denildi, sampiyon sayıyoruz kendimizi dedik. Şu an şampiyon gibi hisseden var mı? Ocakta iki takım da maça çıkmayınca ikisi de duruş gösterdi, ikisi de şampiyon sayılır dedik. Trabzon maçı sonrası da çekildik kupadan. Hafta sonu karsinda kupa kaldırılınca öyle hissedecek misin? Kaçımız iki kupalı şampiyon gibi hissediyor?


    Daha 1 ay önce Süper kupadan cekilme övülürken geldiğimiz hale bak.


    Maalesef 6 senelik başarısızlık sonrasi bir şeyler unutuldu binlerce kongre üyesi basarisiz başkanın suçu üzerinden atmak için manipülasyonuna gelerek tek yapmaları gereken başkanı protesto etmekken toplanıp ne olduğunu bile anlamadan yetki verdiler.


    Orada gördüğü destek sonrası Koç da şimdi yeniden aday olmak istiyor.


    Burada yazmaktan dilimizde tüy bitti işte alin size çekilme. Hala daha bazı renktaşlar ligden çekilelim yazıyor. Koskoca kulüp taraftarın anlık hezeyanları ile yonetilirse bu olur.

    Mr.Faith renktaş buradaysa belki hatırlar. Zamanında Antu'da "Gs bu Burak Elmas'ı sene sonu postalar ve ertesi sene şampiyon bile olur. Bizde de Ali Koç 3. dönemi görür..." diye konuşuyorduk. O zaman belki biraz abartarak durumun vahametine dikkat çekiyorduk ancak senaryo aynen gerçekleşti.

    Tabii hatırlamaz olur muyum, bunlar artık kehanet olma noktasını çoktan geçti. Ali Koç şu an Koç ailesi adına da büyük bir risk alıyor. 3 yıl şampiyon olamaması başarısızlıktı, 6 yıl şampiyon olamaması ise rezaletti, 9 yıl şampiyon olamaması artık ailesinin ismini bile lekeler. O dönem konuşurken bile en azından araya bir şeyler sıkıştırır diye düşünüyorduk onu da yapamadı. Yok artık dediğimiz şeyler oluyor. Bugünkü açıklama da "en az 1 dönem daha aday" şeklinde olmuş. 9 yılda da yapamazsa 12'yi deneyecek demektir.

    Oy hakkım olsa Ali Koç'un karşısında kim aday olursa ona (belki maa olursa kararsiz kalırım). Hulusi Belgü, Aziz Yıldırım hatta Oktay Uludoğan dahil. Dursun Özbek gelse Ali Koç'tan kötü yönetmeye utanır. O yuzden Saran çekildikten sonra karşısına bir tek Aziz çıkarsa onu destekleyecegim için onu özellikle sevmeyenler simdiden kusra bakmasın. Sonucta ehven-i şer diye bir şey var.


    Umarim 3.bir aday çıkar diyeceğim de önceden hazırlık yapmamış güçlü isimli bir adayın Koc ailesini karşısına alarak 15 gün kala liste oluşturup hazırlanıp kongreyi satin almış bir başkanı yenmesi mümkün görünmüyor.


    Sanırım Saran ve Koç en başından beri taraftarı yedi. Ya bir şeylerin karşılığı olarak başından itibaren danışıklı dövüştü ya da bir şeylerin karşılığı olarak yarıştan çekildi.


    Bu 4 Nisandan sonra taraftara yapılan ikinci büyük saygısızlık oldu ve birileri bu cezayı kesmeli.

    Hayır şunu dese ki ben 6 yıldır kulübü berbat ettim rezil oldum ama bok gibi param var. Bu 3 senede soy adımı temize çıkarmak istiyorum o yüzden alın kulübe 300 milyon euro hibe. Sayın Saran sayın Yıldırım siz çekilin lütfen. Benim bu 6 yılı temizlemem gerekiyor. Hadi yine anlarım. Desteklemem ama anlarım.


    Adamın böyle bir derdi de yok. Uzun zamandır doğru düzgün hibesi de yok. Büyük projesi de yok. İsmail'i gönderecek yabancı hoca getirecek 3 sene daha kulübe eşeğe biner gibi binecek. Hayır yani gurur meselesi haline de getirmiyor bu işi. Pasif kere pasif.

    Saran için kararı yarın vermem. 3 saat 14 dakikası var. Koltuğu hak ediyorsa verdiği süre bitmeden aday olur. Ali'den icazet alacak adamın kimseye faydası olmaz. Oyuncak ettiniz koca kulübü yazıklar olsun.


    Karşıda 2 senelik başarıya rağmen catir catir aday olan Süheyl hoca var. Burada 6 senelik başarısızlıkta aday çıkamıyor alooo kongre günü geldi neredeyse.

    Arda CL'de hiç süre almadığı için şampiyonlar ligini kazandı sayılmayacakmış yeni kurala göre. Bu TM başarılarına eklenmeyecek ve madalya almayacak demek. Aslında ilginç bir kural ama yanlış değil. Çocuk Ancelotti kurbanı oldu bu konuda en azından 1 dakika bile olsa süre alabilirdi, finalde süre alması için maçın 3-0 4-0 olması lazım erkenden ya da o güne kadar ligde fırtına estirmesi lazım.